Een elektronische neus

Gevaar ligt zichtbaar en onzichtbaar overal op de loer. Vooral van het onzichtbare gevaar zijn we ons vaak niet bewust; je ziet het immers niet. Maar ‘wat je niet ziet, bestaat niet’ gaat helaas lang niet altijd niet op. Zeker niet als het om gevaarlijke gassen en dampen gaat. Eén onvoorzichtigheid en er vindt een calamiteit plaats die schade toebrengt aan mens en milieu.

Daarom is het goed dat er steeds meer aandacht komt voor veiligheid, vooral in bedrijven. Beschermingsartikelen zijn een essentieel onderdeel van die veiligheid. Zoals apparaten voor gasdetectie, ‘elektronische neuzen’ als het gaat om kwalijke gassen en dampen. Deze apparaten nemen dingen waar die voor het blote oog niet zichtbaar zijn en geven direct een waarschuwing als er iets gemeten wordt dat boven of onder de gebruikelijke waarden valt.

Je persoonlijke neus

Je ziet ze steeds meer in bedrijven; aan de muur of het plafond, maar ook als persoonlijk, draagbaar apparaatje omdat het alleen de lucht in de directe omgeving kan besnuffelen. Werk je met (mogelijk) schadelijk stoffen en draag je een gasdetectieapparatuur, dan weet je altijd zeker dat je tijdig gewaarschuwd wordt als er een verandering van de lucht optreedt die schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid of de omgeving.

Voor elke situatie een detector

Er zijn gasdetectors in soorten en maten. Je hebt detectors die het zuurstofgehalte in de lucht meten of die alleen kijken naar de schadelijke gassen en dampen in de lucht. Verschijnt er een waarde die boven het toegestane niveau zit, dan gaat het alarm af en is iedereen in de omgeving direct gewaarschuwd om in actie te komen. Ook zijn er apparaten die alleen naar giftige gassen snuffelen. En ten slotte zijn er detectors die twee of meer van de genoemde functies combineren.

Altijd een veilig idee dus, omdat je in bepaalde situaties gewoon niet op je eigen ogen en neus kunt vertrouwen.

Comments are closed.